Vaikeuksien kautta voittoon?

Edellisestä kirjoituksesta on vierähtänyt jälleen tovi tai oikeastaan reilut kolme erittäin pitkältä tuntunutta kuukautta. Vain muutama viikko vasemman akillesjänteen tulehduksen parannuttua, sain varovaisesta juoksuharjoittelun aloittamisesta huolimatta samankaltaisen vaivan toiseen jalkaan. Oikea jalka ei missään vaiheessa ollut yhtä kipeä kuin vasen aikanaan oli, mutta vamma sitäkin sitkeämpi. Puolisentoista kuukautta sitten otetut magneettikuvat paljastivat itse akillesjänteen olleen terve, mutta sen ympäryskudos oli syystä tai toisesta tulehdustilassa. Siitä erittäin ärsyttävä vamma, että tulehdusalueen rauhoittaminen on ainut hoito, mutta levostakaan huolimatta kukaan ei voi antaa takuita kestääkö paraneminen muutaman viikon, kuukausia vai vieläkin pidempään.

hdr
Tuttuakin tutumpaa…

Kokonaisuudessaan tulehdus siis vaivasi noin kolmen kuukauden ajan. Alkuun ei oikein tiedetty, mikä oli vikana ja tein turhan paljon korvaavaa harjoittelua sekä jatkuvasti typeriä muutaman kilometrin kokelulenkkejä, jotka vain ylläpitivät tulehdusta.Toisaalta toisessa jalassa syksyllä ollut tulehdus parani kokeilulenkeistä huolimatta… Lyhyet lenkit eivät tehneet millään tapaa kipeää, mutta niiden jälkeen jänteen ympärille kertyi aina tulehdusnestettä, mikä oli selkeä merkki siitä, ettei kaikki ollut kunnossa ja ettei jalka kestäisi lisääntyvää harjoittelua.

Tammikuun puolivälin jälkeen lääkäri tuomitsi minut 6 viikoksi täydelliseen juoksukieltoon. Myös korvaavien kanssa käskettiin varovaisuuteen etenkin jalkojen päällä tapahtuvan liikunnan suhteen. Siitä syystä hiihtohajoittelua on kertynyt tänä vuonna vain kolmen viikon ajan ja ainoastaan vapaalla hiihtotavalla. Kilpailuissakaan minua ei siis ole näkynyt ellei lasketa Finlandia hiihtoa, jonka hiihdin viikko sitten pitkän vauhtikestävyysharjoituksen merkeissä. Parin tunnin reipasvauhtinen hiihto tuskin olisi onnistunut yhtä laadukkaasti ilman pientä kiritystä ja hyvää huoltoa matkanvarrella.

Näin jälkikäteen olen kuitenkin tyytyväinen pidetystä tauosta. Aloitin varovaisen juoksuharjoittelun vajaat pari viikkoa sitten. Viime viikolla kilometrejä kertyi 20 ja tällä viikolla pääsin jo hiukan 30:n paremmalle puolelle. Tulehdusalue on ollut oireeton, mutta juoksuun tottumattomat pohkeet ovat enemmän kuin kovilla. Normaalin juoksun ohessa olen käyttänyt myös kerran tai pari kertaa viikossa kevennysjuoksumattoa (Alter G), joka on mahdollistanut hiukan suuremman juoksun kokonaismäärän.

burst
Alter G. Jenkeissä näitä on joka paikassa, mutta Suomessa valitettavasti vain pari kappaletta, joista itse olen päässyt käyttämään Omaisairaalan mattoa Helsingissä. Tämä kuva kuitenkin Flagstaffista keskiviikon lenkiltä. 40 min 75 % kehon painosta.

Ensimmäisten ongelmattomien juoksukokeilujen jälkeen varasin lennot Yhdysvaltoihin, jossa olen nyt leireillyt tiistaista lähtien. Lähtöaika tosin oli ollut suunnitelmissa jo kuukausia, mutta se oli ehditty jo lähes hylätä vamman pitkittymisen vuoksi. Viime hetkillä kuitenkin päätimme, että juoksut on parempi päästä aloittamaan sulilla alustoilla ja hiukan lämpimämmissä olosuhteissa. Leirikohteena on Flagstaff noin 2100 metrin korkeudessa. Aikaeron ja korkealle tulon vuoksi vaadittava harjoittelun kevennys osui hyvin yhteen jalan kuntoutuksen vaatiman kevennyksen kanssa, minkä vuoksi matkustuksen ajoituksella lyötiin ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lisäksi se, että rasitus on korkealla suurempaa jo hitaammilla vauhdeilla, on tässä tapauksessa vain hyvä asia. Kunto nimittäin sallisi tällä hetkellä kovemmat vauhdit kuin jalan kanssa on turvallista juosta.

Leiriä on siis takana vajaa viikko ja kaikki on mennyt toistaiseksi hyvin. Juoksun osuus on vain murto-osa kokonaisharjoitusmääristä, mutta tulee (kaiken mennessä hyvin) lisääntymään viikko viikolta. Täällä on loistavat mahdollisuudet korvaavaan harjoitteluun, joten paikka on juuri tilanteeseeni sopiva leirikohde. Suomeen on tarkoitus palata vasta huhtikuun puolivälin paikkeilla ja mikäli jalka kestää, ja harjoittelu menee muutenkin nappiin saatan juosta leirin loppuun pari kilpailua jossakin päin Yhdysvaltoja. En kuitenkaan ota mitään paineita kisakunnosta vaan ylivoimasti tärkein tavoite on nyt saada ehjää harjoittelua! Tällä leirillä voin joko pelastaa tai pilata kesän ja vahvana aikomuksena on toteuttaa vaihtoehdoista ensimmäinen.

IMG_6507Ekat reippaammat juoksuaskeleet pitkiin aikoihin

Juoksukilometrejä on juhannuksen jälkeen koossa saman verran kuin normaalisti yhden kuukauden aikana ja niistäkin lähes kaikki kevyttä hölköttelyä.Siitä huolimatta en suostu vielä tinkimään kesän tavoitteistani. Olen saanut harjoitella terveenä ja uskon olevani fyysisesti suhteellisen hyvässä kunnossa. Nyt tarvitaan vain juoksua. Tässä vaiheessa maltti juoksumäärien ja -vauhtien kanssa on kuitenkin kaiken a ja o, jotta mahdollisuudet ehjään ja onnistuneeseen loppukauteen ovat mahdollisimman suuret.

EM-kisoihin on aikaa vielä neljä kuukautta, jonka aikana ehtii tapahtua paljon. Ei siis turhaa kiirettä!

 

2 vastausta artikkeliin “Vaikeuksien kautta voittoon?”

 1. Hienoa lukea positiivinen postaus, varmasti vaikean tilanteen jälkeen. Tässä onkin odotettu kuulumisia, onneksi tilanne näyttää nyt hyvältä.

  Siellä Amerikan mantereella pääsee, kuntoharjoittelun lisäksi, harjoittamaan kielitaitoa, mistä on varmasti myös suuri hyöty tulevaisuudessa.

  Ja onneksi olkoon hyvästä Finlandia-hiihdon sijoituksesta!

  Tykkää

 2. Terkkuja Oona Sinulle täältä loskaisesta Koti-Kotkasta. Tässä tämä hiljaiselon syy nyt tuli, tutut kaverit on jo vähän torin kahvipöydässä kyselleet, kun tietävät, että seuraan tilannetta.
  Periks ei anneta !
  Heikki, Sari, Kati ja Satu
  Tytöt ovat olleet keskiviikosta asti kotona, palaavat tänään Jyppikylään, Väinö-kissa mukanaan….

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s